Edit Content

"Acemi Kalma Ustası"

Doç. Dr. Gökhan Günaydın

İstanbul Milletvekili
CHP Grup Başkanvekili

Kamu görevlisi bir babanın sık çıkan tayinleri nedeniyle Anadolu’yu adeta karış karış dolaşan bir ailenin içinde büyüdüm. Bu bağlamda ilk, orta ve lise öğrenimimi Zile/Tokat, Sarıkamış/Kars, Tosya/Kastamonu, Aksaray/Niğde, Ereğli/Zonguldak ve Geyve/Sakarya ilçelerinde tamamladım.

İletişim

Sosyal Medya

  1. Home
  2. »
  3. TBMM
  4. »
  5. Soru Önergeleri
  6. »
  7. İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Soru Önergesi
bu içeriği paylaşın;

İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkında Soru Önergesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a Sorduk!
Yazı Boyutu:
14px
24px

Gökhan Günaydın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle ülkemizdeki İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.

CHP’li Günaydın’dan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle ülkemizdeki İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili soru önergesi!

İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili aşağıdaki sorularımın T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından ‘nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ettiğim soru önergemizi bilgilerinize sunarım.

→ İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkındaki Soru Önergemiz (29.11.2024)

↳ Soru Önergemize Gelen Cevap (28.08.2024)

 

CHP'li Günaydın'dan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yanıtlaması istemiyle ülkemizdeki İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili soru önergesi! CHP'li Günaydın'dan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yanıtlaması istemiyle ülkemizdeki İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili soru önergesi!

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını talep ederim.
Saygılarımla.

Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN
CHP Grup Başkanvekili

6 Şubat depremlerinden etkilenen illerimizde halen sürmekte olan bina yıkımlarında çalışan işçilerin iş güvenliğinin sağlanamaması ciddi iş kazalarına ve hatta ölümlerine neden olmaktadır. Depremin dokuzuncu ayında yıkım ve çalışmaları devam ederken bu işlerde çalışan birçok işçinin önlemlerin yetersizliğinden dolayı yaşadığı kaza ve yaralanmalar azımsanmayacak boyutlara varmıştır.

İş makinası operatörlüğü gibi alanların uzmanlık gerektirdiği bilinmesine rağmen bölgede çalışmalarında faaliyet gösteren çok sayıda firma işçisinin sahanın sorunlarını bilmeden çalıştığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, ucuz emek alanı haline getirilen yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarında şartların ağır olması nedeniyle göçmen ve çocuk işçilerin istihdamından söz edilmektedir. Toplu İş Makinaları ve İş Kamyonları Operatörleri Sendikası Ahmet Sert, bölgede önlem alınmadığı için kazaların göz göre geldiğini ve ölümlü kazaların yaşandığını bildirmektedir. 

İş güvenliğinin eksikliğine ilişkin en önemli kanıtlardan biri ekipman eksikliğidir. Gerekli ekipman temin edilememiş olmasına rağmen, çalışmaların devam etmesini beklemek işçi sağlığını doğrudan etmektedir. Aynı zamanda, bölgedeki asbest tehlikesi altında çalışmaya devam eden işçiler bu tehlikeden öncelikli olarak etkilenen kişilerdir.

Dolayısıyla, Bakanlığınızın alması gereken tedbirlerin, iş sağlığı ve güvenliğinin temininin yanı sıra uzman ekip ve ekipman sağlayamayan firmaların çalışmalarına izin verilmemesine yönelik düzenlemelerin aciliyeti daha da önem arz etmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Bakanlığınız deprem bölgesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun uygulanması konusunda hangi tedbirleri almıştır?
  2. Bölgede yıkım ve enkaz kaldırma çalışmalarında yer alan firmaların tespiti ve denetlenmeleri konusunda yapılan işlemler nelerdir? Dokuz ayda on bir ilde çalışan kaç firmanın denetimi hangi sıklıkla gerçekleştirilmiştir?
  3. Belgesiz ve ehliyetsiz personel çalıştırılmamasına ilişkin denetlemeler yapılmakta mıdır? Yapıldıysa, kaç firmada tespit gerçekleştirilmiştir?
  4. Bölgede çalışan işçilerin işe alımdan önce gerekli kontrollerinin yapılıp yapılmadığına yönelik denetmeler gerçekleştirilmekte midir?
  5. Yıkım ve enkaz çalışmalarındaki işçilerin asbest tehlikesinden başta etkilenenler olduğu düşünüldüğünde, işçilerin sağlık sorunlarına dair gerekli tedbir ve önlemlerin alınması konusunda Bakanlığınızın herhangi bir uygulaması ya da firmalara ilişkin yaptırımı bulunmakta mıdır?
  6. Deprem bölgesinde yıkım ve enkaz çalışmalarında çocuk işçilerin çalıştırıldığı Bakanlığınızca tespit edilmiş midir?

 

İş Sağlığı ve Güvenliği

 

Abone Olun:
: @gokhangunaydin06

Resmi Site:
➤ Web: gokhangunaydin.net

Takip edin:
➤ Twitter: gunaydingokhan
➤ Facebook: gokhangunaydin06
➤ Instagram: gokhangunaydin06
➤ TikTok: @gokhangunaydin06
➤ Youtube: @gokhangunaydin06

 

 

Bu İçerik 242 Kez Görüntülendi.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Bu Sayfayı Paylaşın

Faydalı Linkler

Abonelik

© 2024, Gökhan Günaydın. Tüm Hakları Saklıdır.