Edit Content

"Acemi Kalma Ustası"

Doç. Dr. Gökhan Günaydın

İstanbul Milletvekili
CHP Grup Başkanvekili

Kamu görevlisi bir babanın sık çıkan tayinleri nedeniyle Anadolu’yu adeta karış karış dolaşan bir ailenin içinde büyüdüm. Bu bağlamda ilk, orta ve lise öğrenimimi Zile/Tokat, Sarıkamış/Kars, Tosya/Kastamonu, Aksaray/Niğde, Ereğli/Zonguldak ve Geyve/Sakarya ilçelerinde tamamladım.

İletişim

Sosyal Medya

  1. Home
  2. »
  3. TBMM
  4. »
  5. Araştırma Önergeleri
  6. »
  7. Öğretmen İstihdamı Sorunları Hakkında Araştırma Önergesi
bu içeriği paylaşın;

Öğretmen İstihdamı Sorunları Hakkında Araştırma Önergesi

07.05.2024 Tarihli Araştırma Önergemiz
Yazı Boyutu:
14px
24px

Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın öğretmen istihdam sorunlarının araştırılması amacıyla ‘te araştırma komisyonu kurulması istemiyle önerge verdi.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın; “ bünyesinde resmi kurumlarda 974 bin 488 öğretmen bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın en az 91 bin norm açığı bulunmaktadır. Bakanlık öğretmen ihtiyacını ücretli öğretmenlik modeli ile kapatmaya çalışmaktadır. Her yıl yaklaşık 85 bin ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılmaktadır. Ücretli öğretmenlerin tamamı asgari ücretin altında maaş almaktadır. Ücretli öğretmenler girdikleri ders saatine karşılık ücret aldıkları için en fazla 16.200 lira kazanç elde edebilmektedirler. Öğretmen ihtiyacının ücretli öğretmenlik modeli ile karşılanıyor olması eğitimde sürekliliği ve niteliği olumsuz etkilemektedir.” ifadelerine yer verdi.

CHP’li Günaydın önergenin gerekçesinde şunları dile getirdi:

“Milli Eğitim Bakanlığı ve iktidarının planlama hatasının bedeli genç öğretmenlerimize ödetilmemelidir. En az bin öğretmenin mülakatsız ataması yapılmalıdır. Öğretmen yetiştirme ve istihdam meselesi eğitimin sorun listesinin ön saflarında yerini almış durumdadır. Öğretmen yetiştirme ve istihdam politikasını yeniden yapılandıracak çalışmaların başlatılması gerekmektedir. Öğretmen istihdam sorunu çok büyük bir sosyal travmaya dönüşmüştür. Bu sorun zamana yayılarak, hamasi nutuklar atılarak, boş vaatler ve taahhütlerde bulunup gençlerin umutlarını sömürerek çözülemeyecektir.”

CHP’li Günaydın; öğretmen yetiştirme ve istihdam sorunlarının araştırılması, sorunlarının tespit edilmesi ve bu sorunların çözümlerinin belirlenebilmesi amacıyla ‘de araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

→ Araştırma Önergemiz (07.05.2024)

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde resmi kurumlarda 974 bin 488 öğretmen bulunmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın en az 91 bin norm açığı bulunmaktadır. Bakanlık öğretmen ihtiyacını ücretli öğretmenlik modeli ile kapatmaya çalışmaktadır. Her yıl yaklaşık 85 bin ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılmaktadır. Ücretli öğretmenlerin tamamı asgari ücretin altında maaş almaktadır. Ücretli öğretmenler girdikleri ders saatine karşılık ücret aldıkları için en fazla 16.200 lira kazanç elde edebilmektedirler. Öğretmen ihtiyacının ücretli öğretmenlik modeli ile karşılanıyor olması eğitimde sürekliliği ve niteliği olumsuz etkilemektedir.

2023 yılında yapılan KPSS sonuçlarına bağlı olarak şu ana kadar atama yapılmamıştır. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 68 bin ataması yapılmayan öğretmen bulunmaktayken, 2023 yılında KPSS’ye 572 bin öğretmen başvuru yapmış, başvuru yapmayanlarla birlikte ataması yapılmayan öğretmenlerin sayısı bir milyona yaklaşmıştır.

Maliye ı bir televizyon programında “2024 yılında kamuya 2023 yılında emekli olan çalışan sayısı kadar atama yapacağız” açıklamalarında bulunmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre 2023 yılında 23 bin 670 öğretmen emekli olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı 20 bin atama sayısıyla emekli öğretmenlerden oluşan boşluk bile doldurulamazken, okullarımızdaki öğretmen açığının kapatılması mümkün değildir.

Öte yandan genel seçimler öncesi kamuya alımlarda ın kaldırılacağı sözü verilmesine rağmen “mülakatları mülakat gibi yapacağız” diyerek bu vaadin gerçekleştirilmeyeceğini kamuoyu ile paylaşmıştır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanı 29 Nisan 2024 tarihinde “öğretmenlerin seçiminde en iyi ve en donanımlı adayların belirlenmesinin önemli olduğunu ve mülakatın doğru bir yöntem olduğunu” savunmuştur.

Milli Eğitim Bakanlığı ve AKP iktidarının planlama hatasının bedeli genç öğretmenlerimize ödetilmemelidir. En az 100 bin öğretmenin mülakatsız ataması yapılmalıdır. Öğretmen yetiştirme ve istihdam meselesi eğitimin sorun listesinin ön saflarında yerini almış durumdadır. Öğretmen yetiştirme ve istihdam politikasını yeniden yapılandıracak çalışmaların başlatılması gerekmektedir. Öğretmen istihdam sorunu çok büyük bir sosyal travmaya dönüşmüştür. Bu sorun zamana yayılarak, hamasi nutuklar atılarak, boş vaatler ve taahhütlerde bulunup gençlerin umutlarını sömürerek çözülemeyecektir.

Bugün ataması yapılmayan öğretmen sayısının bir milyona yaklaşması 22 yıldır uygulanan yanlış politikaların eseridir. 

Önerge ile öğretmen yetiştirme ve istihdam sorunlarının araştırılması, sorunlarının tespit edilmesi ve bu sorunların çözümlerinin belirlenebilmesi amacıyla Anayasanın 98, TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN
İstanbul MilletvekiliCHP Grup Başkanvekili

 

CHP'li Günaydın; öğretmen yetiştirme ve istihdam sorunlarının araştırılması, sorunlarının tespit edilmesi ve bu sorunların çözümlerinin belirlenebilmesi amacıyla TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

 

 

Abone Olun:
➤ Youtube: @gokhangunaydin06

Resmi Site:
➤ Web: gokhangunaydin.net

Takip edin:
➤ Twitter: gunaydingokhan
➤ Facebook: gokhangunaydin06
: gokhangunaydin06
➤ TikTok: @gokhangunaydin06
➤ Youtube: @gokhangunaydin06

Bu İçerik 70 Kez Görüntülendi.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Bu Sayfayı Paylaşın

Faydalı Linkler

Abonelik

© 2024, Gökhan Günaydın. Tüm Hakları Saklıdır.