Edit Content

"Acemi Kalma Ustası"

Doç. Dr. Gökhan Günaydın

İstanbul Milletvekili
CHP Grup Başkanvekili

Kamu görevlisi bir babanın sık çıkan tayinleri nedeniyle Anadolu’yu adeta karış karış dolaşan bir ailenin içinde büyüdüm. Bu bağlamda ilk, orta ve lise öğrenimimi Zile/Tokat, Sarıkamış/Kars, Tosya/Kastamonu, Aksaray/Niğde, Ereğli/Zonguldak ve Geyve/Sakarya ilçelerinde tamamladım.

İletişim

Sosyal Medya

  1. Home
  2. »
  3. TBMM
  4. »
  5. Araştırma Önergeleri
  6. »
  7. Faili Meçhul Siyasi Cinayetler Hakkında Araştırma Önergesi
bu içeriği paylaşın;

Faili Meçhul Siyasi Cinayetler Hakkında Araştırma Önergesi

02.07.2024 Tarihli Araştırma Önergemiz
Yazı Boyutu:
14px
24px

CHP Grup Başkanvekilleri , Murat Emir ve Ali Mahir Başarır ‘Faili Meçhul Siyasi Cinayetler’ ile ilgili Meclis’te araştırma komisyonu kurulması istemiyle önerge verdi.

CHP Grup Başkanvekilleri Başkanlığına sunduğu önergede “Türkiye’nin yakın geçmişi, fazla sayıda faili meçhul siyasi cinayetlerle doludur. Siyasi cinayetlerin sırrı hiçbir zaman devlet tarafından çözülmemiş ve neticesinde Türkiye, faili meçhul bırakılan siyasi cinayetler mezarlığı haline gelmiştir.” ifadelerine yer verdiler.

Günaydın, Emir ve Başarır önergenin gerekçesinde şunları dile getirdiler: 

Faili meçhul siyasi cinayet davalarının hemen hemen hepsi, olağanüstü uzun yargılama sonucu toplumun belleklerinde unutturulmuş ve daha sonrasında da zaman aşımına uğratılmıştır. Bunun en önemli örneklerinden biri de Sivas Katliamı Davası’dır. 1993 yılında 35 kişinin yakılarak öldürüldüğü “Sivas katliamı davası”, 2012 yılında ‘nin zaman aşımı nedeniyle davayı düşürmesiyle kapandı. İnsanlık suçlarında zaman aşımı uygulanması son derece yanlış bir karardır.”

CHP’li Grup Başkanvekilleri; tarihinde faili meçhul bırakılan siyasi cinayet bulunmayan ve “gerçek demokrasi” ile yönetilen bir Türkiye için siyasi cinayetlerin enine boyuna araştırılması ve aydınlatılması amacıyla TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını talep ettiler.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Türkiye’nin yakın geçmişi, fazla sayıda faili meçhul siyasi cinayetlerle doludur. Siyasi cinayetlerin sırrı hiçbir zaman devlet tarafından çözülmemiş ve neticesinde Türkiye, faili meçhul bırakılan siyasi cinayetler mezarlığı haline gelmiştir.

1948 yılında, sürekli takip edilmesi sebebiyle her şeyi bir kenara bırakarak kamyonculuk yapmaya başlayan Yazar Sabahattin Ali’nin, Kırklareli üzerinden Bulgaristan’a geçmek isterken öldürülmesi bir türlü açıklığa kavuşturulmadığı gibi mezarının nerede olduğu dahi bilinmemektedir.

Faili meçhul siyasi cinayet davalarının hemen hemen hepsi, olağanüstü uzun yargılama sonucu toplumun belleklerinde unutturulmuş ve daha sonrasında da zaman aşımına uğratılmıştır. Bunun en önemli örneklerinden biri de Sivas Katliamı Davası’dır. 1993 yılında 35 kişinin yakılarak öldürüldüğü “Sivas katliamı davası”, 2012 yılında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin zaman aşımı nedeniyle davayı düşürmesiyle kapandı. İnsanlık suçlarında zaman aşımı uygulanması son derece yanlış bir karardır.

Toplumda Siyasi Cinayetlere ilişkin kuşkular giderilmediği sürece tüm faili meçhul siyasi cinayetler Türkiye’nin toplumsal vicdanında açık bir yara olarak kalacaktır.

Demokrasi gereği adaletin tecelli etmesi gerekir. Bu nedenle geçmişimizdeki bu utancı yok etmek adına bir an önce aydınlık adımların atılması şarttır. Şimdi ve daha sonrasında bu tür acı olayların yaşanmaması adına, gerekli anayasal düzenlemelerin yapılması ve kanunlarla çözüm aranması için ilk görev Türki Büyük Meclisi’ne düşmektedir.

TBMM ‘nda 23. Dönemden bu zamana kadar geçen süre içerisinde, Cumhuriyet Halk Partisi tarafından faili meçhul bırakılan siyasi cinayetlerin aydınlığa kavuşturulması için 1 O’dan fazla meclis araştırma komisyonu kurulması talep edilmiştir. Bu anlamda söz konusu komisyonun kurulması için yapılan tüm öneriler AKP oyları ile reddedilmiştir.

Tarihinde faili meçhul bırakılan siyasi cinayet bulunmayan ve “gerçek demokrasi” ile yönetilen bir Türkiye için siyasi cinayetlerin enine boyuna araştırılması ve aydınlatılması için Anayasamızın 98. Maddesi, TBMM iç Tüzüğü’nün 104 ve 105. Maddeleri uyarınca Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve talep ederiz.

Murat EMİR
Ankara Milletvekili – CHP Grup Başkanvekili

Doç. Dr. Gökhan GÜNAYDIN
MilletvekiliCHP Grup Başkanvekili

Ali Mahir BAŞARIR
Milletvekili CHP Grup Başkanvekili

→ Araştırma Önergemiz (02.07.2024)

 

CHP Grup Başkanvekilleri Gökhan Günaydın, Murat Emir ve Ali Mahir Başarır 'Faili Meçhul Siyasi Cinayetler' ile ilgili Meclis'te araştırma komisyonu kurulması istemiyle önerge verdi.

 

 

Abone Olun:
: @gokhangunaydin06

Resmi Site:
➤ Web: gokhangunaydin.net

Takip edin:
: gunaydingokhan
➤ Facebook: gokhangunaydin06
: gokhangunaydin06
➤ TikTok: @gokhangunaydin06
➤ Youtube: @gokhangunaydin06

Bu İçerik 78 Kez Görüntülendi.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Bu Sayfayı Paylaşın

Faydalı Linkler

Abonelik

© 2024, Gökhan Günaydın. Tüm Hakları Saklıdır.