“Polatlı, Türkiye‘nin en önemli buğday üretim merkezlerinden bir tanesi. Burada 2 milyon 200 bin dekar alanda üretim yapılıyor. Bunun 1 milyon 125 bin dekarında da buğday ekiliyor. Dün Silivri‘de Trakya çiftçisinin sorunlarını dinledik, kamuoyuna yansıttık. Bugün de Polatlı Yassıhöyük’ten size sesleniyoruz. Türkiye, yılda 20 milyon ton buğday üretirken 10 milyon ton buğday ithal ediyor. O halde biz, işlenmiş üretim ticaretini hesaba katarsak yılda en az 3 milyon ton buğday açığı olan bir memleketiz. Bu gerçekler ortadayken buğday üreticisinin desteklenmesi ve omuzlarda taşınması gerekirken adeta buğday üreticisine bir zulüm yapılıyor.
“ÇİFTÇİ, MAALESEF PİYASAYA TESLİM OLMAK ZORUNDA KALIYOR”
Geçen sene 8,3 TL‘ye sattığı buğdayı bu sene arkadaşlarımız 6 TL’ye satamadığını ifade ediyorlar. Diyebilirsiniz ki Toprak Mahsulleri Ofisi‘nden bugün randevu almaya kalkarsanız size eylül ayında randevu veriyor. Yetmiyor, bir de orada size vadeli fiyat uyguluyor. Peki borcu olan, piyasaya para ödemek zorunda olan çiftçi ne yapıyor? Maalesef piyasaya teslim olmak zorunda kalıyor.
“BUĞDAY FİYATININ GEÇEN SENENİN 2 LİRA ALTINA DÜŞMESİ, ARPA FİYATININ YİNE 2 LİRA ALTINA DÜŞMESİ ALLAH’TAN HAK MIDIR”
Arkamızda çok sayıda traktör var. Bu traktörler 120 litre -en azı- mazot alıyor. Mazotla çalışıyorlar, suyla çalışmıyorlar. Daha 10 gün evvel 26 lira olan mazot, bugün 33 lira olmuş. Mazota, gübreye, ilaca, suya, elektriğe inanılmaz zamlar gelirken buğday fiyatının geçen senenin 2 lira altına düşmesi, arpa fiyatının yine 2 lira altına düşmesi Allah’tan hak mıdır? Böyle bir politikayla çiftçiyi yaşatmak, üretimi sürdürebilmek mümkün müdür? Buradan Tarım Bakanlığı’na, Maliye Bakanlığı’na sesleniyorum; bir an evvel bu düzmece politikanızdan vazgeçin. Siz mal almak istemiyorsunuz ve çiftçiyi piyasaya mahkum ediyorsunuz.”
Sosyal Medya Hesaplarımız