Edit Content

"Acemi Kalma Ustası"

Doç. Dr. Gökhan Günaydın

İstanbul Milletvekili
CHP Grup Başkanvekili

Kamu görevlisi bir babanın sık çıkan tayinleri nedeniyle Anadolu’yu adeta karış karış dolaşan bir ailenin içinde büyüdüm. Bu bağlamda ilk, orta ve lise öğrenimimi Zile/Tokat, Sarıkamış/Kars, Tosya/Kastamonu, Aksaray/Niğde, Ereğli/Zonguldak ve Geyve/Sakarya ilçelerinde tamamladım.

İletişim

Sosyal Medya

  1. Home
  2. »
  3. Güncel
  4. »
  5. Etkinlikler
  6. »
  7. AYM’nin İptal Ettiği Hükmü Yasa Teklifine Koydular!
bu içeriği paylaşın;

AYM’nin İptal Ettiği Hükmü Yasa Teklifine Koydular!

AYM tarafından iptal edilen ve yandaş sendikalara ayrıcalıklı toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesi düzenlemesini vergi Kanunu kapsamına sokmaya çalışmak Anayasa tanımazlıktır.
Yazı Boyutu:
12px
32px

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın; vergi kanun teklifinin komisyon görüşmelerinde sabah 03.00’te Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği hükmün yasaya önergeyle eklenmesine tepki gösterdi. CHP’li Günaydın, “Önergeye göre yüzde 1’den az üyeye sahip sendikalara üye görevlilerine 226,95 ödenirken; hizmet kolunda yüzde 1’den fazla üyeye sahip olan sendikalara üye kamu görevlilerine 641,81 TL ödenecek” diye konuştu. 

Konuyla ilgili bir paylaşımda da bulunan Doç. Dr. Gökhan Günaydın; sendikalara ayrıcalıklı ikramiyesi ödenmesine ilişkin düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Şimdi benzer bir düzenlemeyi, Komisyon’da 03:00’te verilen bir önerge ile kapsamına sokmaya çalışmak, açık Anayasa tanımazlıktır. ifadelerini kullandı.

‘BU ÖNERGE EŞİTLİK İLKESİ VE ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI’

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın yaptığı açıklamada; 375 sayılı ‘nin ek 4. maddesi gereğince sendikalara üye tüm kamu görevlilerine eşit miktarda toplu sözleşme ikramiyesi ödendiğini anımsatarak, şunları dile getirdi:

Ancak Memur-SEN’in girişimleriyle 6’ncı Dönem Toplu İş Sözleşmesiyle söz konusu toplu sözleşme ikramiyesi, sendikaların üye sayılarına göre farklılaştırılmıştır. Yüzde 2’den daha fazla üyeye sahip sendikalara mensup kamu çalışanları ile yüzde 2’den daha az üyeye sahip sendikalara mensup kamu çalışanları farklı miktarda toplu sözleşme ikramiyesi almak durumunda bırakılmıştır. Daha düşük miktarda toplu sözleşme ikramiyesi alan sendikalar; 6’ncı Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin söz konusu hükmünü yargıya taşımıştır.

Danıştay 12. Dairesi’nin 23 Ocak 2020 tarihinde toplu sözleşmedeki ilgili maddenin yürürlüğünü durdurduğunu anımsatan CHP’li Günaydın, şunları ifade etti:

kararlarının bağlayıcılığı ilkesine aykırı hareket eden ve mahkeme ını hukuken işlevsiz hale getirmek isteyen iktidar partisi milletvekilleri, yürürlüğü durdurulan hükmün bir benzerini, 22.12.2022 tarihli ve 7429 sayılı Kanunla (md.11) kanunlaştırmıştır. İptal edilen kanun hükmüyle önceden eşit miktarda verilen toplu sözleşme ikramiyesi ikiye ayrılmış; %2’nin altında üyesi olan sendikalara mensup kamu çalışanlarına 750 gösterge rakamının memur katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme desteği üç ayda bir ödenecektir; %2’nin üzerinde üyesi olan sendikalara mensup kamu çalışanlarına ise 2119 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenecektir.”

Günaydın, CHP’nin, “mensup bulunduğu sendikanın üye sayısı (%2 barajı) şartı” aranmaksızın; bir sendikaya üye olan tüm kamu görevlilerine eşit miktarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesi için konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdığını anımsattı. CHP’li Günaydın, şunları dile getirdi:

“Anayasa Mahkemesi, söz konusu kuralın birinci fıkrasında düzenlenen toplu sözleşme desteği ödemesini Anayasa’ya uygun bulmuş ancak %2’den fazla üyeye sahip sendikalara mensup kamu görevlilerine toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesine ilişkin ikinci fıkrasının; eşitlik ilkesine aykırı olduğu, çalışanları büyük sendikalara üye olmaya zorladığı   dolayısıyla yeni sendikaların kurulabilmesini ve çalışanların dilediği sendikayı seçebilmesini fiilen engelleyici nitelik taşıdığı gerekçesiyle iptal etmiştir.”

CHP’li Günaydın; AKP milletvekilleri tarafından TBMM’ye sunulan vergi kanunu teklifinin komisyon görüşmelerinde sabah 03.00’te verilen bir önerge ile Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği hükmü benzer nitelikte bir önergeyle yasaya eklediğine işaret etti. Günaydın, şunları ifade etti:

“Bu önerge, kararının gereğini karşılamamaktadır. Zira önergeye göre hizmet kolunda %1’den fazla üyeye sahip olan sendikalara üye kamu görevlilerine aylık 707 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı tutarında (707*0,907796=641,81 TL.) toplu sözleşme ikramiyesi ödenecektir. Bu durumda %1’den az üyeye sahip sendikalara üye kamu görevlilerine (aylık 250 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı olan) 226,95 TL. ödenirken;  hizmet kolunda % 1’den fazla üyeye sahip olan sendikalara üye kamu görevlilerine 641,81 TL. ödenecektir. Yine eşitlik ilkesi ve örgütleme özgürlüğü ihlal edilmektedir.”

 

 

 

 

 

Haber Galeri:

Bu İçerik 208 Kez Görüntülendi.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Bu Sayfayı Paylaşın