Edit Content

"Acemi Kalma Ustası"

Doç. Dr. Gökhan Günaydın

İstanbul Milletvekili
CHP Grup Başkanvekili

Kamu görevlisi bir babanın sık çıkan tayinleri nedeniyle Anadolu’yu adeta karış karış dolaşan bir ailenin içinde büyüdüm. Bu bağlamda ilk, orta ve lise öğrenimimi Zile/Tokat, Sarıkamış/Kars, Tosya/Kastamonu, Aksaray/Niğde, Ereğli/Zonguldak ve Geyve/Sakarya ilçelerinde tamamladım.

İletişim

Sosyal Medya

  1. Home
  2. »
  3. Güncel
  4. »
  5. Etkinlikler
  6. »
  7. Gökhan Günaydın: Yurttaş MTV’yi İkinci Kere Ödesin Diye mi Bekliyorsunuz?
bu içeriği paylaşın;

Gökhan Günaydın: Yurttaş MTV’yi İkinci Kere Ödesin Diye mi Bekliyorsunuz?

Cumhuriyet Halk Partisi bir kez daha AYM'nin önünde!
Yazı Boyutu:
14px
24px

Cumhuriyet Halk Partisi bir kez daha AYM’nin önünde!

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın önünde yaptığı açıklamasında MTV kararı, Ö zamları, hesapları, konutları karşılığında ücret alınması ve infaz yasası kararları için yapılan iptal başvuruları konularında değerlendirmelerde bulundu.

Günaydın’ın açıklamasının tam metni:

Hani meşhur bir laf var ya: Cumhuriyet Halk Partisi Anayasa Mahkemesi’nden ayrılmıyor diye; Evet! Türkiye’de, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri aracılığıyla Türk halkının yararları, çıkarları ve sıradan yaşamları aleyhine düzenleme yapıldığı sürece Cumhuriyet Halk Partisi de bunların iptali için AYM’ye gelmek zorunda kalıyor.

Öncelikle ifade edelim; 7456 sayılı kanun   tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Hepimiz hatırlıyoruz. Hatta hepimiz hayatlarımızda çok iyi hissediyoruz ki; bu kanunla motorlu taşıtlar vergisinin ikinci kez alınmasına yönelik bir düzenleme yaptılar. 15 Temmuz tarihinde yayımlanan bu kanunu yalnızca 9 gün sonra tarihinde arkamızda bulunan AYM’ye iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle getirdik. Mutlulukla ifade ederim ki; Yalnızca iki gün sonra 26 Temmuz’da AYM ilk incelemesini yaptı ve bu kanunun esastan görüşülmesine karar verdi. Üzerinden de bir buçuk ay geçti. Arkadaşlar şimdi soralım; Ben içeride sayın AYM Genel Sekreter Yardımcısı’na da zaten sordum: Neyi bekliyorsunuz acaba buna ilişkin bir karar almak için. Yurttaş MTV’yi ikinci kere ödesin, olası bir iptal kararına rağmen bu geriye alınamasın diye mi bekliyorsunuz. Vatandaşın gündemi, yüksek yargının da önceliği olmak zorundadır. Kaldı ki, Erdoğan’ın AKP Genel Başkanı Erdoğan’a muhalefet ederek MTV’nin ikinci kez alınmasına yönelik duyduğu rahatsızlığı dile getirdiğini hep beraber duyduk. O halde biz, AYM’den artık daha fazla gecikmeden bu konuda bir karar üretmesini bekliyoruz.

Şimdi bunu genel düzenlemelerden ayrı ve öncelikli olarak getirmiştik AYM’ye. Bugün de Torba Kanun’un diğer düzenlemeleri için buraya bir başvuru yaptık. Nedir arkadaşlar yaptığımız başvuruların kaynağı; Örneğin 7.456 sayılı kanunla cumhurbaşkanına petrol ürünlerinden alınan ÖTV’yi 5 katına kadar artırmaya yönelik yetki verildi. Ben şimdi vatandaşlarımıza soruyorum, AKP’ye oy veren, MHP oy veren vatandaşlarımıza da soruyorum; ödediğiniz mazot parası ödediğiniz benzin parası az mı geliyor? Bunların üzerine 5 katından daha fazla ÖTV ödemek ister misiniz? Bunu hukuki buluyor musunuz? Bunu adil buluyor musunuz? Biz elbette bunun ne hukuki ne de adil bulmuyoruz. Bu nedenle iptali için AYM’nin önüne geldik.

Bir başka önemli düzenleme; sosyal devlet ilkesi anayasada yazıyor. Peki deprem konutlarını ücretsiz mi yapmak lazım, Yoksa vatandaşa maliyetinin üzerinde fiyatlarla mı deprem konutlarını satmak lazım? Getirilen düzenleme vatandaşı borçlandırarak konut ve sanayi tesislerinin tekrar verilmesi, yapılmasını öngörüyor. Biz bunun da iptali için buraya geldik, Gerekli başvurumuzu yaptık.

Bir başka düzenleme; Kur Korumalı Mevduat arkadaşlar. KKM’nin şu ana kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne maliyeti 900 milyar ‘yi aşmış durumda. Yalnızca bu senenin yatırım bütçesinin 776 milyar TL olduğunu düşündüğümüzde, Yani bir memleketin yatırım bütçesinden çok daha fazlasını KKM üzerinden sermaye sahiplerine aktaran bir garip düzen var ve bu KKM’nin bütün yükü artık Merkez Bankası’na devredilmiş durumda. Merkez Bankası para basacak, enflasyonla bu sıradan vatandaşın sırtına biraz daha yük olarak binecek ve bundan da bir avuç sermayedar çıkar sağlayacak. Herhalde bu düzenlemenin de hukuka ve adalete uygun olduğunu kimse savunamaz.

Bunun yanında deprem konutlarını ve iş yerlerini yaparken elbette orman alanlarına ve zeytin alanlarına etmemek lazım. Buna yönelik düzenlemelerin de iptalini buraya getirdik. Son olarak da infaz düzenlemesinden bahsetmek isterim. Burada infaz adı altında bir gizli af yapılmıştır. Kapsamı itibariyle sorunludur. 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle hüküm giyenlere yönelik bir düzenlemedir. Peki 1 Ağustos’ta eğer birisi hüküm giyerse bundan yararlanamayacak olması sizi üzmüyor mu? Adalete aykırı gelmiyor mu? Dolayısıyla bunun da iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle AYM’ye başvurduk.

Biz yeni yasama yılı başlamışken AYM’yi vatandaşın önceliklerine uygun olarak hızlı bir çalışma temposu içerisinde uygun kararlar almaya davet ediyoruz.

Daha adil bir Türkiye için, daha eşit bir Türkiye için çalışmalarımız devam edecek.

Bu İçerik 302 Kez Görüntülendi.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Bu Sayfayı Paylaşın

Faydalı Linkler

Abonelik

© 2024, Gökhan Günaydın. Tüm Hakları Saklıdır.