Edit Content

"Acemi Kalma Ustası"

Doç. Dr. Gökhan Günaydın

İstanbul Milletvekili
CHP Grup Başkanvekili

Kamu görevlisi bir babanın sık çıkan tayinleri nedeniyle Anadolu’yu adeta karış karış dolaşan bir ailenin içinde büyüdüm. Bu bağlamda ilk, orta ve lise öğrenimimi Zile/Tokat, Sarıkamış/Kars, Tosya/Kastamonu, Aksaray/Niğde, Ereğli/Zonguldak ve Geyve/Sakarya ilçelerinde tamamladım.

İletişim

Sosyal Medya

  1. Home
  2. »
  3. TBMM
  4. »
  5. Kanun Teklifleri
  6. »
  7. Tıp Fakültesi Öğrencileri Hakkında Kanun Teklifi
bu içeriği paylaşın;

Tıp Fakültesi Öğrencileri Hakkında Kanun Teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, tıp fakültesi öğrencileri ile ilgili kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.
Yazı Boyutu:
14px
24px

Gökhan Günaydın, Sağlık kurum ve kuruluşlarında staj ya da klinik uygulama için bulunan tıp fakültesi öğrencilerinin statü durumları hakkında kanun teklifini Başkanlığı’na sundu.

CHP’li Günaydın’dan, tıp fakültesi öğrencileri ile ilgili kanun teklifi!

→ Soru Önergemiz (06.09.2024)

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, tıp fakültesi öğrencileri ile ilgili kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, tıp fakültesi öğrencileri ile ilgili kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ve gerekçesi ekte bilginize sunulmuştur.

Gereğini arz ederim.

Gökhan GÜNAYDIN
İstanbul CHP Grup Başkanvekili

 

GENEL GEREKÇE

Üniversitelerin Tıp fakültelerinde 6 yıllık verilmekte olup, tıp fakültesi öğrencilerinin 6 yıllık eğitim hayatları içerisinde klinik eğitimi ve teorik eğitim bulunmaktadır. Anabilim/ dallarında klinik, poliklinik ve ameliyathanelerde teorik ve pratik uygulamalı yoğun bir eğitim alan tıp fakültesi öğrencileri üçüncü yılını tamamlayıp dördüncü yıla, dördüncü yılı tamamlayıp beşinci yıla geçtiklerinde öğrenci olarak kliniklerde; polikliniklerde ve ameliyathanelerde görev almaktadırlar. 

Tıp fakültesi 4’üncü ve 5’inci sınıf öğrencisi olan stajyer öğrenciler, stajları sırasında teorik eğitimle birlikte; polikliniklerde hasta bakımlarına tanık olur, vizite katılır, hasta hazırlar, ameliyatlara ve çeşitli uygulama işlemlerine katılırlar. Yine stajyer öğrencilerin stajları süresince uygulamalı eğitimleri mesai saatlerini kapsayacak şekilde düzenlenmektedir. Ayrıca stajyer öğrencinin uygulamalı sürece sadece gözlemci olarak değil aynı zamanda bazı iş ve işlemleri sürdürecek şekilde dahil olduğunun da altını çizmek gerekir. 

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Genel sağlık sigortalısı sayılanlar” başlıklı 60’ıncı maddesinin son fıkrasına 25.02.2011 tarih ve 27857 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6111 sayılı Kanunun 34’üncü maddesiyle stajyer avukatların sigortalılık halini düzenleyen bir hüküm eklenmiştir. Bu fıkrada 19.03.1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca avukatlık stajı yapmakta olanların staj süresince 5510 sayılı Kanuna göre genel sağlık sigortalısı sayılacağı düzenlenmiştir. 

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Bazı Sigorta Kollarının Uygulanacağı Sigortalılar” başlıklı 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi 13.02.2011 tarihinde değiştirilerek 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yükseköğretimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler ile 2547 sayılı Kanununun 46’ıncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı, 82’inci maddeye göre belirlenen günlük prime esas kazanç alt sınırının otuz katından fazla olmayanlar hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanacağı ve bu bentte sayılanların aynı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılacağı ve bunlardan bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar hakkında ayrıca genel sağlık sigortası hükümleri uygulanacağı düzenlenmiştir. 

Mesleki Eğitim Kanunu çerçevesinde staja tabi tutulan öğrenciler ile YÖK Kanunu kapsamında kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler zorunlu stajlarının bir parçası olarak bu stajları gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda tıp fakültesi 4’üncü ve 5’inci sınıf öğrencilerinin statü durumunun bu kanun düzenlemelerinde sayılan stajyerlere benzer olduğu tartışmasızdır.

Bununla birlikte, esas itibariyle sosyal güvenlik kapsamına girmesini gerektirecek bir faaliyette bulunmamasına rağmen yaptıkları işler nedeniyle bazı kişi ve gruplar sosyal tehlikelerle karşılaşabilmektedirler. Sosyal koruma düşüncesiyle bu gibi faaliyetlerde bulunan kişiler yaptıkları işin niteliğine göre karşılaşabilecekleri sosyal risklere karşı sosyal güvenceye kavuşturulmaktadır. Bu açıdan yükseköğretim öğrencisi olarak staj yapanlar da kısmen sigortalı sayılarak güvenceye kavuşturulmuştur. 

Hastanelerde bir yılda geçirilen iş kazalarının değerlendirildiği araştırmalarda iş kazası geçirme hızının yüzde 10-40 arasında değiştiği ortaya konulmaktadır. Sağlık kurum ve kuruluşlarında staj ya da klinik uygulama için bulunan öğrencilerin kesici-delici tıbbi aletleri kullanmaları sırasında iş kazasıyla karşılaştıkları, yine Hepatit B gibi bulaşıcı hastalıklara ve enfeksiyona maruz kalabildikleri değerlendirilmektedir. Tıp Fakültesi öğrencilerinin statü durumlarının yukarıda saydığımız gruplarla aynı olması bir yana sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirdikleri her türlü uygulamalı iş ve işlemlerin sosyal tehlike içermesi sebebiyle iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yapılmasının gereklilik olduğu açıktır.

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5’inci maddesinin (b) bendindeki “mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler” ibaresinden sonra gelmek üzere “4’üncü ve 5’inci sınıf tıp fakültesi stajyer öğrencileri,” ibaresi eklenmiştir. 

MADDE 2- Bu kanun hükümleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 

MADDE 3- Bu kanun hükümleri Cumhurbaşkanınca yürütülür.

 

 

 

 

 

Abone Olun:
➤ Youtube: @gokhangunaydin06

Resmi Site:
➤ Web: gokhangunaydin.net

Takip edin:
: gunaydingokhan
➤ Facebook: gokhangunaydin06
: gokhangunaydin06
➤ TikTok: @gokhangunaydin06
➤ Youtube: @gokhangunaydin06

Bu İçerik 38 Kez Görüntülendi.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Bu Sayfayı Paylaşın

Faydalı Linkler

Abonelik

© 2024, Gökhan Günaydın. Tüm Hakları Saklıdır.