Edit Content

"Acemi Kalma Ustası"

Doç. Dr. Gökhan Günaydın

İstanbul Milletvekili
CHP Grup Başkanvekili

Kamu görevlisi bir babanın sık çıkan tayinleri nedeniyle Anadolu’yu adeta karış karış dolaşan bir ailenin içinde büyüdüm. Bu bağlamda ilk, orta ve lise öğrenimimi Zile/Tokat, Sarıkamış/Kars, Tosya/Kastamonu, Aksaray/Niğde, Ereğli/Zonguldak ve Geyve/Sakarya ilçelerinde tamamladım.

İletişim

Sosyal Medya

  1. Home
  2. »
  3. TBMM
  4. »
  5. Meclis Gündemi
  6. »
  7. Bu Memlekette Hukuku, Demokrasiyi, Ahlakı Yeniden Yaşatır Hale Gelmemiz Lazım
bu içeriği paylaşın;

Bu Memlekette Hukuku, Demokrasiyi, Ahlakı Yeniden Yaşatır Hale Gelmemiz Lazım

TBMM Genel Kurul – 01.03.2024
Yazı Boyutu:
14px
24px

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili ‘ın 1 Mart 2024 – TBMM Genel Kurulu’ndaki değerlendirmeleri:

Ortada Çöken Bir ve Devlet Sistemi Vardır!

Bugün 1 Mart 2024; 1 Mart 2003 Tezkeresi’nin bu Gazi Mecliste Halk Partisinin inançlı ve kararlı tutumuyla reddedilmesinin üzerinden tam yirmi bir yıl geçti ve biz yirmi bir yıldır kapalı oturumun tutanaklarına AKP’nin direnmesi sonrasında ulaşamıyoruz. Bu nedenle… Peki, AKP yirmi bir yıl evvel yapılmış 1 Mart 2003 Tezkeresi görüşmelerinin yayımlanmasını neden istemiyor, neden korkuyor? Çünkü başta Reisleri olmak üzere, her birinin bizim sınırlarımızdan 80 bin Amerikan askerinin geçerek 1 milyon Iraklıyı katletmesine nasıl hevesle iş birlikçilik yaptıklarının resmî tutanaklarla ortalara dökülmesinden büyük bir rahatsızlık duyacaklar. Bugün hamasetle vatan millet edebiyatı yapanların o gün nasıl iş birlikçi olduklarını o tutanaklara ulaşarak halkımıza açıklayacağız. Daha fazlasını şimdi söylemiyorum çünkü grup önerisi için kürsüye geleceğim ve konuşacağım. 

    Değerli milletvekili arkadaşlarım, bugün 1 Mart. Geçtiğimiz iki gün içerisinde yani 27 ve 28 Şubat tarihlerinde Resmî Gazete’de 2 tane ı yayınlandı. Bu kararlar çok ilginç kararlar çünkü hükûmet sistemine geçtikten sonra 1 Numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (1 no.lu CBK) çok sayıda Meclis yetkisini kendisi kullanarak Resmî Gazete’de bir kararname yayımladı. 10 Temmuz 2018 tarihli 1 sayılı CBK için süresi içinde yani iki ay içerisinde Mahkemesine gittik, Anayasa Mahkemesi bugün 37 maddesini hukuka, Anayasa’ya aykırı bularak iptal ettiği bu düzenlemelere ilişkin karar vermek için ne kadar bekledi biliyor musunuz? Tam beş buçuk yıl bekledi. Şimdi soralım ya: Ey, Anayasa Mahkemesi 1 numaralı CBK’deki Anayasa’ya aykırı hükümleri fark etmen için neden beş buçuk yıl beklemen gerekti ki, bir konjonktür falan mı kolluyorsun? Neden beş buçuk yıl sonra, beş buçuk yıl gecikerek bu kararı verdin? Peki, bu karar hangi tarihte verildi?

26 Ekim 2023 tarihinde. Ne diyor Anayasa? Anayasa Mahkemesi kararları süresi içinde Resmî Gazete’de yayımlanır. Resmî Gazete’de yayımlanmak için ne kadar beklenmiş? Tam dört ay, yani beş buçuk yıl üzerine bir dört ay daha bekleyin; 27 Şubat 2024. Bununla kalıyor mu? Diyor ki Anayasa Mahkemesi: “Bu kararların yürürlüğe girmesi dokuz ay sonra olacaktır.” Yani beş buçuk yıl beklemişim, üzerine Resmî Gazete’de yayımlatmak için de dört ay beklemişim etmiş altı yıl, bir yıl daha beklesem ne oluverir canım? Anayasaya aykırı bu hükümler bir yıl daha hüküm doğursun. Peki, siz ne yapacaksınız bu bir yıl boyunca? Aslında Meclise şunu söylüyor Anayasa Mahkemesi, diyor ki: “Kararlarım ortada, bu CBK’yla düzenlenemez. Dolayısıyla sen bunu, yasama yetkine sahip çık ey Meclis, bunu yasama konusu hâline getir.

Ben tamamlarım da memleket toplanmıyor Başkanım, sorun burada; memleket öyle bir dağıldı ki toplanmıyor. 

    Bunu ne yapacağız? Tıpkı dün olduğu gibi noktasına, virgülüne dokunmadan bir torba kanunun içine atacaksınız, önümüze getireceksiniz. İşte, oldu ya, CBK’dan çıkarttık, yasaya koyduk; bu da yasama faaliyeti olacak. Arkadaşlar, bu memleket artık yalnızca siz değil, sizin aracılığınızla Türkiye Cumhuriyeti devleti tel tel dökülüyor. Bütün bunlar bu memleketin sisteminin artık işlemez olduğunun ortaya çıkması. Adalet Akademisi düzenleme yapılmazsa dokuz ay sonra kapanacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düzenleme yapılmazsa dokuz ay sonra etkisizdir, yetkisizdir. İletişim Başkanlığının yetkileri yoktur. Cumhurbaşkanlığı dışına adam atayamaz, hâkim savcıyı kendisinde çalıştıramaz.

    Ve aynı zamanda Cumhurbaşkanlığında çalışanlara emekli oldukları hâlde, diğer yerlerden maaş aldıkları hâlde aynı zamanda aylık bağlayamazsınız. Buna ne diyor Anayasa Mahkemesi: “Anayasa’ya aykırıdır.” Şimdi, tartışma açık, diyecek ki: “ kararları esastır.” Yargıtayın burada kararı yok ama önemli değil. AKP de diyecek ki: “Millî ve yerli değildir bu kararlar.” Arkasından da -bir kere daha söylüyorum- bir torba kanunla beraber bunları önümüzde göreceğiz. Bu memlekette hukuku, demokrasiyi, ahlakı yeniden yaşatır hâle gelmemiz lazım. Bugüne kadar binlerce yıllık devlet geleneği olan bu ülkeyi, bu uygarlığı bu hâle düşürmeye hiç kimsenin hakkı yoktur.

Bu İçerik 277 Kez Görüntülendi.

Sosyal Medya Hesaplarımız

Bu Sayfayı Paylaşın

Faydalı Linkler

Abonelik

© 2024, Gökhan Günaydın. Tüm Hakları Saklıdır.